Falimentul smecherului roman

Nu am televizor dar am calculator. A ajuns pe newsfeed-ul meu de facebook un like pentru un post: “cel mai tare concurent Master Chef EVER! :))))”*. ~37,500 share-uri si cam tot atatea like-uri. Intr-o vreme organizam evenimente de social cooking asa ca am dat click.

Iata ce am vazut: (emisiunea Master Chef) un tip care a gatit ceva si este in fata unui juriu care urma sa ii evalueze mancarea. Juriul e compus din 3 oameni, barbati. Toti din categoria “smecherasi” adica imbracati mai cool, sacou rosu, cioculet micut pierdut sub buza, papion, dati mai cu gel (aia care mai aveau par). Stau pe scaune inalte de bar – sunt pozitionati “mai sus”. Cel care a gatit este si el cu freza linsa, sacou, tricou larg la gat sa se vada si din piept, ceas, bratari la ambele maini etc.

Tanarul care vine cu mancarea gatita sa le-o prezinte este “smecher, taticule”! Se joaca cu cuvintele, raspunde cu intrebari. Chiar si ce a gatit este la misto. Spre exemplu nu vine de la inceput in fata acolo unde trebuia sa arate mancarea, se opreste mai in spate, asa “disruptiv”.  Este intrebat “esti cu noi?” el raspunde “da voi cu mine?”. Este un joc continuu de replici de golanasi de cartier care nu duce nicaieri. O lupta din potriviri de cuvinte. Gesturile teatrale abunda. Cei 3 smecheri se ridica in repetate randuri de pe scaun razand tare, desfacandu-se la sacou “auzi, ma, ce zice!”, “ce tare!”.

Spectacolul este penibil si gol.
Totusi 37.000 like-uri?! De ce “place la tineri”?

In primul rand este o lupta intre tanarul care vrea sa se evidentieze si juriul format din cele 3 vedete. Imi imaginez ca de obicei cei 3 hotarasc daca vor merge mai departe sau nu participantii. De data asta insa tanarul vrea sa devina vedeta cu orice pret si este pregatit sa lupte cu armele lor. El este reprezentatul celor 37.000 de like-uri si nu numai. Intotdeauna ne plac rasturnarile de situatie si cum probabil cei 3 ii mananca din vorbe pe cei care gatesc, de data asta in lupta dintre cocosi pierd favoritii. Rasturnare de situatie! Chiar si montajul filmului este facut in ajutorul tanarului. Cadre pe el la replici reusite, repetari de secvente pt a evidentia talentul de smecher. “I-a facut!” Parca si cel care a facut montajul nu ii mai suporta pe cei 3 smecheri si il ajuta pe Iancu Jianu. Dar din pacate si Jianu este tot un pui de smecher, va arata la fel ca cei 3 daca “reuseste”.

De ce va scriu asta? Pentru mine asta este punctul culminant al unei epoci de smecheri a caror valoare sta in greutatea lui “ma-ntelegi?” De acum urmeaza declinul. Cred cu desavarsite ca falimentul lor vine! Cand eram prin liceu (inceputul anilor 90) se lansau astfel de oameni. Am cunoscut cativa. Sunt oameni pentru care conteaza doar imaginea pe care incearca sa o construiasca in jurul lor, cauta sa se impuna prin intimidare si stimularea unor presupuneri. Multi sunt foarte agresivi verbal. Te intimideaza si te tenteaza cand vezi ca din nimic ia uite ce a iesit, un smecher! “Respect!” Si modelul asta de oameni a prosperat si a ajuns la TV, aceasta categorie de oameni este modelul reusitei pentru multi.

Imi aduc aminte de deliveringlife express, un eveniment in care am facut trenuletul la Gara de Nord. 60 oameni ne-am insirat unul dupa altul si am condus un tren imaginar in care oricine se putea sui. Trenul te ducea in destinatia ta secreta pe care nici tu nu ai curajul sa ti-o marturisesti. Dupa ce ne-am jucat putin prin gara ne-am oprit la informaii si acolo am simtit nevoia sa aplaudam, sa schimbam putin energia rece din gara. Un om a inceput sa rada de noi spunand ca aplaudam o anumita echipa de fotbal. Fiindca nu ne opream, a inceput sa ne injure foarte explicit si agresiv. Dupa ceva vreme ne-am oprit si am rugat pe toata lumea sa il aplaudam pe acel om care ne injura. Impactul a fost incredibil: cand am inceput sa il aplaudam, omul a fugit, pur si simplu a luat-o la sanatoasa si nu s-a mai intors. A fost expulzat, aruncat din grupul nostru precum 2 magneti care se resping. Sunt convins ca daca am fi folosit “armele” lui ne-ar fi mancat pe paine precum a facut-o “Jianu” la Master Chef.

Cred in aceasta energie pozitiva pe care o vad din ce in ce in mai multi oameni. Cu deliveringlife contribuim la crearea unei energii curate, autentice, sincere, de adevarat respect pentru oameni si pentru viata.

Urmariti anunturile deliveringlife in legatura cu Gala Oamenilor care urmeaza in 7 mai!

 

___________

* aici linkul de la “cel mai tare concurent Master Chef EVER!